Μια πολύ όμορφη εφαρμογή με τη βοήθεια της οποίας ο χρήστης μπορεί να μελετήσει τα σημαντικότερα συμβάντα της εξελικτικής πορείας της ΓΗΣ σε οποιοδήποτε σημείο της τα 4 τελευταία δισεκατομύρια χρόνια.
Στα αριστερά της οθόνης της εφαρμογής υπάρχει σε κάθετη διαβάθμιση η ηλικία της ΓΗΣ. Η ανάλυση της διαβάθμισης αλλάζει κάνοντας pinch στην κάθετη λωρίδα. Στο κέντρο και στα δεξιά μια μεγάλη ΓΗ περιμένει να την γυρίσουμε και να φανερώσουμε κάθε περιοχή της. Το ύψος θέασης είναι πολύ μεγάλο, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού ο σκοπός της εφαρμογής δεν είναι να παρέχει πληροφορίες χάρτη.
Ο χρόνος της ΓΗΣ είναι χωρισμένος σε γεωλογικούς μεγααιώνες:
- Αδαίο
- Αρχαϊκό
- Προτεροζωϊκό
- Φανεροζωικό (Αυτόν διανύουμε)
Κάθε μεγααιώνας είναι χωρισμένος σε γεωλογικούς αιώνες. Στον Φανεροζωϊκό μεγααιώνα οι αιώνες είναι χωρισμένοι σε περιόδους.
Για παράδειγμα ο Μεσοζωϊκός αιώνας είναι χωρισμένος σε τρεις περιόδους
- Τριασική
- Ιουρασική
- Κρητιδική
Ο χρήστης μπορεί με ενά απλό scroll bar στα αριστερά της οθόνης να αλλάζει γεωλογικές περιόδους και να βλέπει ταυτόχρονα:
- Πως αλλάζει γεωλογικά η ΓΗ (πχ τους σχηματισμούς των Ηπείρων).
- Σε ποιες περιοχές του πλανήτη υπήρξαν σημαντικά, γεωλογικά και βιολογικά φαινόμενα (πχ εξαφάνιση δεινοσαύρων).
- Σε ποιες περιοχές και ποιες εποχές υπήρξαν σημαντικές πτώσεις μετεωριτών.
- Πως άλλαζε η σύνθεση της ατμόσφαιρας στους αιώνες.
- Ποια ήταν η διάρκεια της ημέρας κάθε γεωλογική εποχή.
Από τη στιγμή που επιλεχθεί μια περίοδος, ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί σε όλο τον πλανήτη και να μελετήσει τα συμβάντα που θέλει. Για παράδειγμα μπορεί να δεί τι σημαντικό έγινε στην περιοχή της Γης που βρίσκεται τώρα η Ευρώπη ή τι υπήρχε στην περιοχή της Ευρώπης εκατομμύρια χρόνια πριν… αν υπήρχε κάτι.
Υπάρχει επιλογή για εμφάνιση συγκριτικών διαγραμμάτων για τη Μέση Θερμοκρασία της Γης σε όλες της περιόδους, για τη σύνθεση της Ατμόσφαιρας κ.α.
Τα διαγράμματα ενημερώνονται δυναμικά ανάλογα με την επιλογή της Γεωλογικής Περιόδου.
Όσο πλησιάζουμε στη δική μας εποχή η χρονική λεπτομέρεια αυξάνεται με αποκορύφωμα τον 20 και 21 αιώνα όπου το βήμα εξέλιξης γίνεται 1 χρόνος και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Παρέχονται επίσης επεξηγηματικές πληροφορίες για διάφορα φαινόμενα όπως το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, την κίνηση των Τεκτονικών Πλακών κ.α
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
- Στη Γεωγραφία της Α Γυμνασίου στην ενότητα "Ηλικία της Γης"
- Ως υλικό μελέτης σε Project της Α και Β Λυκείου (πχ Σχέση σύνθεσης ατμόσφαιρας και βιοποικιλότητας )