Ο έναστρος ουρανός στα χέρια σας.
Πόσες φορές βλέποντας τον έναστρο ουρανό δεν έχουμε αναρωτηθεί ποια είναι τα αστέρια που βλέπουμε ή αν κάποιο φωτεινό σημείο είναι αστέρι ή δορυφόρος.
Σε αυτές και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις μπορεί να δώσει απάντηση η εφαρμογή αυτή.
Αρκεί να ολοκληρώσουμε ένα καλιμπράρισμα των αισθητήρων του iPad που γίνεται με απλή κυκλική κίνηση και να δηλώσουμε την τοποθεσία που βρισκόμαστε. Άμεσα έχουμε στην οθόνη μας την εικόνα του ουρανού τόσο στην πλευρά του ουρανού που βλέπουμε, όσο και στις μη ορατές πλευρές.
Δορυφόροι, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, Πλανήτες, Αστέρια, Αστερισμοί, Γαλαξίες…όλα εμφανίζονται μπροστά μας με σχέδια, περιγραφές ακόμα και πρόβλεψη τροχιάς. Στρέφοντας το iPad προς την κατεύθυνση που θέλουμε , βλέπουμε στην οθόνη μας τον ουρανό σαν να ήταν νύχτα… με τη διαφορά ότι το οπτικό μας πεδίο έχει επαυξηθεί με πληροφορίες και ονόματα.
Μπορούμε επίσης να δούμε πως φαινόταν ο ουρανός από την περιοχή μας το 1 μ.Χ και πως θα φαίνεται σε έναν αιώνα από τώρα ή σε μια χιλιετία από τώρα.
Μπορούμε να ξέρουμε που πρέπει να κοιτάξουμε για να δούμε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή κάποιο πλανήτη.
Μπορούμε να δούμε την Πούλια και τον Αυγερινό από το γνωστό παραμύθι.
Οι αστερισμοί παίρνουν σχήμα και αντιστοιχίζονται με το ζωδιακό κύκλο. Κάνοντας “ταπ” σε κάποιο αστέρι τους, λαμβάνουμε πληροφορίες χαρακτηριστικών και πρόβλεψη τροχιάς.
Με την ενεργοποίηση της κάμερας Επαυξημένης Πραγματικότητας, μπορούμε να βλέπουμε στην οθόνη ταυτόχρονα και τον πραγματικό ουρανό και τον ουρανό της εφαρμογής. Μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης αναγνώρισης ενός αστεριού ή κάποιου πλανήτη ή κάποιου δορυφόρου με εμφάνιση μικρής περιγραφής των χαρακτηριστικών του. Η ενεργοποίηση γίνεται από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.
Μπορούμε να ρυθμίσουμε τον βαθμό ορατότητας των άστρων ώστε να προσομοιώσουμε στην οθόνη τον ουρανό που βλέπουμε από μια πόλη ή την ύπαιθρο.
Αυτό που βλέπουμε μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στη συσκευή μας ή να το στείλουμε σε κάποιον φίλο μας με e-mail, αγγίζοντας απλά το εικονίδιο της κάμερας.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες στα μαθήματα που αφορούν τα αστέρια και τον ουρανό. Δεν αφορά απαραίτητα μόνο την Αστρονομία… Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, όπου γίνεται αναφορά σε νυχτερινό ουρανό, άστρα, αστερισμούς και πλανήτες.